Το κλιματιστικό το καλοκαίρι λειτουργεί αδιάκοπα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά. Μαζί με αυτό όμως, καταναλώνει και αρκετό ρεύμα, πράγμα που οδηγεί σε αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Με σωστή χρήση των συσκευών όμως, μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια κι έτσι να μειώσεις και τους λογαριασμούς σου.

Αρχικά, αν επιλέξεις ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης «Α++» θα εξοικονομήσεις αρκετή ενέργεια. Το ίδιο ισχύει αν προμηθευτείς ένα μοντέλο που λειτουργεί με το ψυκτικό υγρό R32. Παράλληλα όμως, με μια καλή συσκευή, ακολούθησε και τις παρακάτω συμβουλές, που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος του κλιματιστικού σου.


Κλιματιστικό Inverter, 9000 BTU A+++/A+, Nemesis Pro N2VI32-09WiFi / N2VO32-09, Inventor

#1 Δεν Καθαρίζεις τα Φίλτρα της Μονάδας

Το εσωτερικό της μονάδας του κλιματιστικού σου έχει μέσα κάποια φίλτρα, τα οποία με τη χρήση γεμίζουν με σκόνη και χνούδια. Για να τα καθαρίσεις, πρέπει να κλείσεις την παροχή ρεύματος και να ανοίξεις την εσωτερική σου μονάδα. Τα φίλτρα βγαίνουν εύκολα και μπορείς να τα καθαρίσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ορισμένα φίλτρα μπορούν να πλυθούν με δροσερό νερό και σαπούνι γενικής χρήσης, ενώ άλλα χρειάζονται καθαρισμό με την ηλεκτρική σκούπα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φροντίζεις να έχεις καθαρά φίλτρα, μιας και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοση του κλιματιστικού.

#2 Δεν συντηρείς το Κλιματιστικό μια φορά το Χρόνο

Πέρα από τα φίλτρα όμως, θα πρέπει να καλείς έναν εξειδικευμένο τεχνικό, για να σου συντηρήσει το κλιματιστικό. Ο ψυκτικός θα ελέγξει για τη σωστή λειτουργία κάθε κομματιού της μονάδας σου, όπως τους εναλλάκτες θερμότητας και τους ανεμιστήρες. Έτσι, θα μπορείς να αποφύγεις την κακή λειτουργία του, που συνήθως οδηγεί σε μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και κακή ψύξη του χώρου.

#3 Ρυθμίζεις λάθος τη Θερμοκρασία

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία του δωματίου σου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 26 και 29°C. Αν ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δε δίνεις το περιθώριο στον οργανισμό σου να συνηθίσει στο όριο αυτό. Έτσι, από μια πολική θερμοκρασία βγαίνεις απότομα στη ζέστη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μυαλγίας, όπως και των λεγόμενων καλοκαιρινών ιώσεων. Κατά κανόνα, πρέπει να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, ώστε να είναι έως 12° μικρότερη από αυτή του περιβάλλοντος.

#4 Η Εξωτερική Μονάδα Εκτίθεται στον Ήλιο

Το καλοκαίρι, συσκευές όπως το ψυγείο και το κλιματιστικό, ζορίζονται όταν πρέπει να λειτουργήσουν κάτω από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει, γιατί δε μπορούν να αποβάλλουν εύκολα τη θερμότητα ώστε να παράγουν ψύξη. Το φαινόμενο αυτό χειροτερεύει, όταν η εξωτερική σου μονάδα εκτίθεται στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Για να λύσεις αυτό το πρόβλημα, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα απλό σκίαστρο που να κόβει την έκθεση της εξωτερικής μονάδας στον ήλιο. 

#5 Ρυθμίζεις λάθος τη Ροή του Αέρα

Όταν ζεσταίνεσαι, είναι σίγουρο πως ρυθμίζεις το κλιματιστικό έτσι, ώστε να στέλνει τον αέρα απευθείας πάνω σου. Αυτό, από τη μία μεριά είναι ανθυγιεινό, αφού συμβάλλει στην εμφάνιση μυαλγίας. Από την άλλη μεριά όμως, δεν είναι ούτε αποδοτικό. Για να δροσίζεται ολόκληρος ο χώρος σου σωστά, θα πρέπει να ρυθμίσεις τη ροή του αέρα όσο πιο ψηλά γίνεται.


Κλιματιστικό Inverter, 21.000 Btu A ++ /A, AC21FLOW, FINLUX


Με το σωστό κλιματισμό, οι καλοκαιρινές μέρες θα περάσουν χωρίς ταλαιπωρία. Προετοιμάσου για τον καύσωνα του καλοκαιριού με ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης «Α++» από την All4Home.