Το καθάρισμα των σκευών είναι κουραστικό, ειδικά αν έχεις ν'αντιμετωπίσεις καμένα λίπη. Μέχρι τώρα, έχεις σίγουρα περάσει αρκετές ώρες τρίβοντας τον πάτο κάποιας κατσαρόλας σου στην προσπάθεια να βγάλεις αυτούς τους επίμονους λεκέδες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά αρκετά πιο εύκολη.

Σε αυτό το άρθρο, σου εξηγούμε πώς μπορείς να καθαρίσεις αποτελεσματικά τα μαγειρικά σου σκεύη.

Αρχικά, αν οι λεκέδες είναι σχετικά μαλακοί, τότε μπορείς να μουλιάσεις το σκεύος σου με νερό. Παρ’ όλα αυτά, το νερό δε θα κάνει τίποτα, αν οι λεκέδες είναι σκληροί. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να ακολουθήσεις έναν από τους παρακάτω τρόπους.

01. Με υγρό πιάτων

Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, όταν τα σκεύη σου έχουν καλυφθεί από καμένα λίπη. Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά τι πρέπει να κάνεις:

Βήμα 1: Γέμισε την κατσαρόλα ή το τηγάνι σου με νερό.

Βήμα 2: Ρίξε στο νερό 4-5 σταγόνες απορρυπαντικού για τα πιάτα.

Βήμα 3: Τοποθέτησε το σκεύος σου στη φωτιά και άφησε το να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά.

Βήμα 4: Αφαίρεσέ το από τη φωτιά και μετάφερέ το στον νεροχύτη.

Βήμα 5: Χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγάρι, για να το πλύνεις. Αν τα λίπη δεν απομακρύνονται με το σφουγγάρι, χρησιμοποίησε μια ξύλινη κουτάλα, για να τα διώξεις.

02. Με λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα

Τόσο το λευκό ξύδι, όσο και η μαγειρική σόδα απομακρύνουν εύκολα και γρήγορα τα καμένα λίπη. Έχουμε ήδη δει το ρόλο τους στον καθαρισμό των εμαγιέ εστιών, και τώρα θα δούμε πώς μπορούν να καθαρίσουν τους πάτους των μαγειρικών σκευών. Ο τρόπος αυτός είναι ιδανικός και για τον καθαρισμό του ταψιού σου.

Βήμα 1: Βάλε νερό στο σκεύος σου, τόσο ώστε να καλυφθεί ο πάτος του.

Βήμα 2: Ρίξε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι και τοποθέτησέ το στην εστία, μέχρι να βράσει.

Βήμα 3: Μόλις το βγάλεις από τη φωτιά, τοποθέτησε 2-3 κουταλιές μαγειρική σόδα και άφησέ το στην άκρη για 15 λεπτά.

Βήμα 4: Τρίψε το σκεύος με ένα σφουγγάρι ή μια ξύλινη σπάτουλα.

Βήμα 5: Αν τα λίπη επιμένουν, βάλε ακόμα λίγη σόδα και άφησέ το για ακόμα ένα λεπτό.

03. Με πατάτα και μαγειρική σόδα

Ένα ακόμα κόλπο που θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις εύκολα τα μαγειρικά σου σκεύη είναι με τη χρήση μιας πατάτας και μαγειρικής σόδας. Πλέον, γνωρίζεις καλά πόσο χρήσιμη είναι η σόδα για την καθαριότητα της κουζίνας σου. Μόνο με αυτό το υλικό μπορείς να κάνεις τις κεραμικές σου εστίες να αστράφτουν. Για να καθαρίσεις, λοιπόν τα σκεύη σου με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία:

Βήμα 1: Κόψε μια πατάτα στη μέση και ρίξε πάνω της λίγη μαγειρική σόδα.

Βήμα 2: Χρησιμοποίησε την πατάτα, για να τρίψεις την επιφάνεια με τα επίμονα λίπη.

Βήμα 3: Σε περίπτωση που τα καμένα λίπη είναι πολλά, ενδεχομένως να χρειαστεί να κόψεις την πατάτα, για να καθαρίσει. Ρίξε και πάλι μαγειρική σόδα στην καθαρή πατάτα και συνέχισε το τρίψιμο.

 

Τα μαγειρικά σκεύη χρησιμοποιούνται καθημερινά και για το λόγο αυτό φθείρονται συχνά. Ανανέωσε τις παλιές σου κατσαρόλες με ένα σετ από κατσαρόλες από την all4home.