Υπάρχουν πλέον, πολλές επιλογές σε μαγειρικά σκεύη. Μόνο μια μικρή έρευνα αγοράς θα σου προκαλέσει πονοκέφαλο από τα διάφορα ταψιά, τηγάνια, και σκεύη που κυκλοφορούν. Τα τηγάνια είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά κι έχουν διαφορετικές επιστρώσεις. Ποιο όμως, είναι το ιδανικά για τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος;

Η επιλογή του σωστού τηγανιού θα σε βοηθήσει να ετοιμάζεις πιάτα νόστιμα και καλοψημένα, χωρίς μεγάλο κόπο. Γι’ αυτό το λόγο, σου εξηγούμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα διαφορετικά τηγανιά.

·       Ανοξείδωτο Τηγάνι

Τα ανοξείδωτα τηγάνια ανήκουν στις δημοφιλείς επιλογές, που έχεις διαθέσιμες. Είναι ένα πολύ εύχρηστα και ευέλικτα τηγάνια, που θα το χρησιμοποιείς για χρόνια. Είναι ιδιαίτερα καλά στα φαγητά που απαιτούν βαθύ τηγάνισμα. Σε ένα ανοξείδωτο τηγάνι μπορείς να τηγανίσεις τα πάντα, όπως πατάτες, ψάρια, αυγά, και λαχανικά, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ένα ακόμα θετικό αυτού τους είδους τηγανιού είναι ότι δεν είναι μεταβαλλόμενο. Αυτό σημαίνει πως τα υλικά του δε θα αλλοιωθούν από τις όξινες ουσίες που χρησιμοποιείς, πράγμα που ενδεχομένως να ήταν επικίνδυνο για την υγεία σου. Το αρνητικό τους είναι πως για να τηγανίσεις κάτι σε αυτό το τηγάνι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ λάδι, μιας και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει το φαγητό.

·       Αντικολλητικό Τηγάνι

Το αντικολλητικό τηγάνι αποτελεί πλέον την εύκολη λύση στο μαγείρεμα, καθώς δεν απαιτεί καθόλου λάδι για το τηγάνισμα. Επιπρόσθετα, τα τηγάνια αυτά είναι και πολύ εύκολα στο καθάρισμα. Ακόμα, το υλικό της αντικολλητικής επίστρωσης δεν είναι μεταβαλλόμενο. Το τηγάνι αυτό είναι κατάλληλο όταν θες να ψήσεις κάτι που κολλάει αρκετά κι απαιτεί μεσαία ή χαμηλή θερμοκρασία. Προσοχή όμως, να μην αφήνεις αυτό το τηγάνι για ώρα πάνω στην εστία, ειδικά χωρίς καθόλου λάδι, γιατί θα αλλοιωθεί η αντικολλητική επίστρωση. Επίσης, θυμήσου να χρησιμοποιείς μόνο ξύλινες ή πλαστικές κουτάλες για να μην το καταστρέψεις.


Τηγάνι, SP‐4316‐C28, Sapir

·       Μαντεμένιο Τηγάνι

Το μαντεμένιο τηγάνι είναι το καλύτερο τηγάνι που μπορείς να βρεις, για να ψήσεις το κρέας σου. Δεν είναι τυχαίο που πολλές γκριλιέρες χρησιμοποιούν αυτό το υλικό, ακόμα και ηλεκτρικές. Το τηγάνι αυτό είναι στιβαρό κι έτσι έχει την ιδιότητα να διατηρεί την θερμοκρασία, οδηγώντας σε ομοιόμορφο ψήσιμο. Επειδή όμως, απαιτεί μέτρια προς χαμηλή φωτιά, το σκεύος αυτό χρειάζεται αρκετή ώρα, για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Επίσης, στην αρχή μπορεί το μαντεμένιο τηγάνι να μην είναι τόσο αντικολλητικό, πρόβλημα το οποίο λύνεται όσο το χρησιμοποιείς. Αυτό συμβαίνει γιατί το υλικό αυτό έχει πόρους, οι οποίοι σφραγίζονται με την λιπαρότητα από τις τροφές που μαγειρεύεις. Τα τηγάνια αυτά, αν συντηρηθούν σωστά, θα σου κρατήσουν για πάντα.

·       Χάλκινο Τηγάνι

Τα χάλκινα τηγάνια ζεσταίνονται πολύ γρήγορα, γιατί ο χαλκός είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Για το λόγο αυτό, είναι ιδανικά για το γρήγορο σοτάρισμα, το ψήσιμο τηγανιάς, ή την προετοιμασία μιας σάλτσας. Παρ’ όλα τα θετικά τους όμως, είναι πολύ ακριβά τηγάνια, τα οποία επίσης απαιτούν πολύ συχνό γυάλισμα. Αν επιλέξεις ένα τέτοιο τηγάνι, θυμήσου να διαλέξεις ένα με επίστρωση, καθώς ο χαλκός είναι μεταβαλλόμενο υλικό.

 

Το καλό τηγάνι είναι απαραίτητο για κάθε σπίτι, αφού είναι ένα σκεύος ευέλικτο στο οποίο μπορείς να ετοιμάσεις πολλά φαγητά. Ανακάλυψε ποιο είναι το κατάλληλο για σένα σκεύος στην all4home και καλά μαγειρέματα!