Όλες οι ηλεκτρικές σου συσκευές χρειάζονται φροντίδα, σωστή συντήρηση, και προστασία από τις απότομες διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος πως λειτουργούν σωστά, δεν καταστρέφονται με τη χρήση, και δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Το πλυντήριο ρούχων είναι μια από τις λευκές συσκευές, που χρησιμοποιείς συχνά κι έτσι θα πρέπει να γνωρίζεις ποια λάθη πρέπει να αποφεύγεις κατά τη χρήση του. Ας δούμε, πιο αναλυτικά, ποια είναι αυτά τα λάθη.

#1 Δεν Καθαρίζεις το Φίλτρο Νερού του πλυντηρίου σου

Το φίλτρο νερού είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων, μιας και προστατεύει τη συσκευή από τα άλατα και την ποιότητα του νερού. Ωστόσο, με τις πλύσεις ενδεχομένως το φίλτρο αυτό να μαζέψει βρωμιά και χνούδια από τα ρούχα. Αν το φίλτρο νερού είναι τελείως καλυμμένο, τότε ενδεχομένως το νερό να μην μπορεί να στραγγίσει από το πλυντήριο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να κάνει τον αυτόματο διακόπτη της πόρτας να μην ανοίγει. Έτσι, καλό θα ήταν να το αφαιρείς από τη συσκευή σου και να το καθαρίζεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

#2 Δε βάζεις τη Σωστή Ποσότητα Ρούχων σε κάθε Πλύση

Σε προηγούμενο άρθρο σου είπαμε πως πρέπει να γεμίζεις το πλυντήριο σου, για να μην καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, δε θα πρέπει να φτάνεις στα άκρα. Κάθε πλυντήριο έχει χωρητικότητα συγκεκριμένων κιλών, την οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνεις. Ο κάδος σε κάθε πλύση θα πρέπει να είναι γεμάτος, χωρίς να ζορίζεις τη συσκευή σου.


Πλυντήριο Ρούχων 11kg, AQ114D697D, Hotpoint-Ariston

#3 Δεν αφήνεις την Πόρτα του Πλυντηρίου Ανοιχτή μετά την Πλύση

Ένα πολύ συχνό λάθος, που κάνουν πολλοί είναι να κλείνουν την πόρτα του πλυντηρίου, αμέσως μετά από την πλύση. Αυτό όμως, συμβάλλει στην ανάπτυξη μούχλας μέσα στον κάδο, αλλά και στο λάστιχο που υπάρχει στην πόρτα του πλυντηρίου. Ταυτόχρονα, το πλυντήριο έχει μια άσχημη μυρωδιά, πράγμα που οφείλεται σε αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να καθαρίσεις το λάστιχο της πόρτας, μπορείς να ακολουθήσεις την ίδια πρακτική που ακολουθείς και για τον καθαρισμό του λάστιχου του ψυγείου σου.

#4 Βάζεις πολύ Απορρυπαντικό Ρούχων

Μια ακόμα λανθασμένη συνήθεια, για τη συντήρηση του πλυντηρίου και την καθαριότητα των ρούχων είναι η χρήση περισσότερου απορρυπαντικού από την συνιστώμενη δόση. Πάνω σε κάθε συσκευασία θα βρεις την προτεινόμενη δοσολογία, την οποία δε θα πρέπει να ξεπερνάς. Αν το απορρυπαντικό συσσωρεύεται στη θήκη του, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή να βουλώσει. Ακόμα, το περιττό απορρυπαντικό θα μείνει πάνω στα ρούχα, πράγμα που θα διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.

#5 Βάζεις πλυντήρια μετά από Μεγάλο Χρονικό Διάστημα

Ένα καλό κόλπο, για να καταναλώνεις λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια είναι να βάζεις τα πλυντήριά σου το ένα μετά το άλλο. Αν αφήνεις να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αφήνεις τη συσκευή να κρυώσει και την επόμενη φορά χρειάζεται να καταναλώσεις περισσότερο ρεύμα, για να μπει ξανά σε λειτουργία.


Πλυντήριο ρούχων 7kg, FXP 1007 F4, Finlux

#6 Δεν Καθαρίζεις Σωστά το πλυντήριο

Η καθαριότητα του πλυντηρίου έχει μεγάλη σημασία για την καθαριότητα των ρούχων, που πλένεις μέσα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να βάζεις περιοδικά μια άδεια πλύση σε καυτό νερό, χωρίς καθόλου απορρυπαντικό. Αυτό θα βοηθήσει το πλυντήριο ρούχων σου να καθαρίσει καλά. Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάς και τις θήκες του απορρυπαντικού και του μαλακτικού. Αφαίρεσέ τες μια φορά την εβδομάδα και καθάρισέ τες με λίγο νερό και λευκό ξύδι.

 

Με αυτές τις συμβουλές μπορείς να κρατήσεις το πλυντήριο σου σαν καινούργιο για χρόνια. Μηνξεχάσεις να επιλέξεις ένα πλυντήριο ενεργειακής κλάσης Α+++ από την all4home.