Οι ηλεκτρικές συσκευές κάνουν τη ζωή σου καλύτερη, εξοικονομώντας σου πολύ χρόνο. Αρκετές φορές όμως, η χρήση διάφορων συσκευών επιβαρύνει το λογαριασμό τους ρεύματός σου. Φυσικά, υπάρχουν κόλπα με τα οποία μπορείς να εξοικονομήσεις την κατανάλωση ρεύματος των διάφορων συσκευών σου. Έτσι, σε αυτό το άρθρο σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα μυστικά για εξοικονόμηση ενέργειας από το στεγνωτήριό σου.


Πλυντήριο-Στεγνωτήριο ρούχων 9kg-7kg AQD970F 49 EU, Hotpoint-Ariston

#1 Προτίμησε ένα Στεγνωτήριο Ενεργειακής Κλάσης «Α++»

Το στεγνωτήριο είναι ένα εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο, αφού στεγνώνει τα ρούχα γρήγορα και χωρίς να επιβαρύνει το σπίτι σου με υγρασία. Η μείωση αυτής της υγρασίας μάλιστα, συμβάλλει ως έναν βαθμό, στην αποδοτικότερη θέρμανση και ψύξη του σπιτιού. Ωστόσο, κατά την αγορά ενός στεγνωτηρίου είναι σημαντικό να επενδύσεις σε ένα με ενεργειακή κλάση «Α++».

Για να καταλάβεις τη διαφορά, ένα στεγνωτήριο ενεργειακής κλάσης «Β» καταναλώνει 560kWρεύματος, κατά τη διάρκεια του έτους. Αντίθετα, ένα στεγνωτήριο ενεργειακής κλάσης «Α++» καταναλώνει μόλις 225kWρεύματος σε ένα έτος.

#2 Τοποθέτησε τη Συσκευή στη Σωστή Θέση

Όπως και στην περίπτωση του ψυγείο, έτσι και το στεγνωτήριο απαιτεί τη σωστή επιλογή θέσης. Έτσι, θα πρέπει να διαλέξεις ένα σημείο μέσα στο σπίτι σου, το οποίο να μην είναι κρύο. Επίσης, τα επίπεδα της υγρασίας θα πρέπει να είναι χαμηλά και να υπάρχει ένα παράθυρο, για να αερίζεται συχνά.

Παράλληλα, το δάπεδο που θα τοποθετήσεις το στεγνωτήριό σου θα πρέπει να είναι ομαλό και να μην κινδυνεύει από αναταράξεις. Σε περίπτωση που θέλεις να τοποθετήσεις το στεγνωτήριο πάνω από το πλυντήριο, είναι καλό να συμβουλευτείς έναν ειδικό, για να προστατέψεις και τις δύο συσκευές.

#3 Γέμισε τον Κάδο όσο Μπορείς

Όπως και στο πλυντήριο, το στεγνωτήριο έχει μια καθορισμένη χωρητικότητα ρούχων. Έτσι, θα ήταν καλό να γεμίζεις τον κάδο μέχρι αυτό το όριο. Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία του στεγνωτηρίου θα γίνει αποτελεσματικότερη κι επίσης δε θα σπαταλάς ρεύμα. Είναι ενδεικτικό πως η κατανάλωση ρεύματος για ένα γεμάτο κάδο είναι μικρότερη σε σχέση με ένα μισο-γεμάτο.  


Στεγνωτήριο ρούχων 7kg, EDP2074GW3, Electrolux

#4 Χρησιμοποίησε Υψηλές Στροφές κατά το Πλύσιμο

Το καλό στύψιμο, κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, θα σου εξοικονομήσει αρκετό χρόνο και ρεύμα για το στέγνωμά τους. Η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας, που καταναλώνεται στο στεγνωτήριο υπολογίζεται πως μειώνεται κατά 20%. Όπως καταλαβαίνεις, η διαφορά είναι σημαντική. Για το λόγο αυτό, ρύθμισε τις στροφές του πλυντηρίου στο μέγιστο αριθμό.

Μια ακόμα συμβουλή είναι πριν βάλεις τα ρούχα στο στεγνωτήριο να τα ξεχωρίσεις και να τα τινάζεις ένα-ένα. Αυτό θα βοηθήσει τα ρούχα να ξεκολλήσουν κι έτσι να μη μένουν σημεία με πολλή υγρασία. Παράλληλα όμως, το τίναγμα θα μειώσει και το τσαλάκωμα των ρούχων.

Ακόμα ένα κόλπο είναι να βάλεις μαζί με τα ρούχα και μια στεγνή πετσέτα. Το ύφασμα της πετσέτας θα ρουφήξει την υγρασία από τα ρούχα, με αποτέλεσμα να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

#5 Κάνε συχνό Καθαρισμό του Φίλτρου

Όπως και στο πλυντήριό σου, έτσι και στο στεγνωτήριο το φίλτρο μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα. Όσο τα ρούχα στεγνώνουν μέσα στη συσκευή, το φίλτρο μαζεύει μια μεγάλη ποσότητα χνουδιών. Για τη σωστή λειτουργία του στεγνωτηρίου θα πρέπει περιοδικά να καθαρίζεις το φίλτρο από όλα τα χνούδια.

 

Το στεγνωτήριο είναι μια από τις συσκευές που έχουν κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολα. Βρες ένα στεγνωτήριο ενεργειακής κλάσης «Α++» στην all4home.